FANDOM


Mos Eisley, utales Moss Izley, (George Lucas var ikke i Moss!) og het tidligere bare Eisley var en stor romport by på planeten Tatooine. Byen er kjent som "galaksens søppeldunk" og er den største bosetning på planeten.Geografi

Byen ble plassert i en dal sørøst for Jundland Wastes, ca 80 km nord for Anchorhead. Fra en avstand virket byen som et tilfeldig bosted med lavtstående innbygere og hus av stein og plastoid som spredde seg utover fra et sentralt strøm og vannforsyningsverk. Byen manglet en hovedhangar og var derfor avhengi av 362 idivuelle hangarer. Ulovlige parkfartøy var ikke uvanlige. Byen var mye større enn den så ut fordi mye av byen var underjordisk. Byen hadde 40-60 tusen innbygere, varierende etter sesongen. Folk flest red dewbacker og rontoer gjennom gatene.

Fil:220px-MosEisley-BFRS.jpg

Mos Eisley var delt inn i et gammelt kvartal og et nytt kvartal. Det gamle kvartalet var hjulformet og inneholdt markedsplasser. Jabba the Hutt hadde bolig her kjent som Desilijic kompekset, siden det vat vanskelig å gløre foretninger fra palasset. Det nye kvartalet var mer turistvennlig selv om det også var mye kriminialitet. Her kunne turister slappe av.

Under den Galaktiske borgerkrig haddde det Galaktiske imperium etablert et garisson i Mos Eisley, men det hjalp ikke mye på byen kriminalitetsnivå. Basen lå nere kantinaen og hvis imperiet måtte utvide bare sprengte de alt rundt. For å holde på byens romfarere, ble det bygd mange hoteller, kantinaer og kasinoer.Historie

Byen ble bygget med handel i tankene og som en erstatning for den mindere, men dyrere Anchorhead. Byen ble grunlagt 100 BBY av gruvearbeidere og bønder som overlevde krasjet til romskipet Enke Dronningen. Først het den Eisley, men ble omdøpt for å matsje andre byer som Mos Espa og Mos Gamos. De samme innvandrere fant senere ut planetens fremtid i hovedstaden Bestine.

Byen ble kjent som knutepunkt for lyssky personer og kriminelle som smuglet krydder og ulovlige våpen.

Fil:200px-MosEisley-celebration.jpg

Siden byen var liten ble vann mangelvare. For å få nok vann besluttet de at kloaken måtte få Bunkeruds gjenvinningssystem, men de lekket ofte.

Grand Moff Tarkin, en høy aktet og æret imperialoffiser tokk over byen etter Keiserens ordre om å kontrolere det Ytre Rim.

Chalmun's kantine spilte en viktig rolle i historien, siden det var der Luke Skywalker og Obi-Wan Kenobi møtte Han Solo og Chewbacca som skulle frakte dem til Aalderan for å levere Dødssjterneplanene til Alliansen.