Sithpedi
Advertisement
Sithpedi

Şablon:Üst

Bu makale Klon Savaşları sırasında Galaktik Cumhuriyet tarafından kullanılmış ordu ile ilgili. Galaktik Cumhuriyet'in kuruluş döneminde kullanılan Cumhuriyet ordusu ya da Yeni Cumhuriyet tarafından kullanılan ordu makalesini arıyor olabilirsiniz.

"Otoritemin ilk adımı büyümekte olan Ayrılıkçı krizini engellemek için Büyük Cumhuriyet Ordusu'nu kurmak olacak."
―Sheev Palpatine[kaynak]

Cumhuriyet Ordusu, klon ordusu veya Galaktik Ordu olarak da bilinen Büyük Cumhuriyet Ordusu (BCO), Klon Savaşları sırasında Cumhuriyet Askeriyesi'nin ordu dalıydı. Galaktik Cumhuriyet, Birinci Geonosis Savaşı zamanında Bağımsız Sistemler Konfederasyonu'nun Ayrılıkçı Droid Ordusu'na karşı on binlerce klon askeri aktif hale getirmişti. Jango Fett'in genetik şablonu üzerine büyütülmüş insan klonlara ek olarak Büyük Ordu, AV-7 Araç Önleyici Ağır Top, BGKK süratçisi ve Arazisel Taktik İnfazcı Vasıtası gibi çeşitli askeri araç ve karasal desteğini de içinde bulunduruyordu.

Galaksinin bir savaş tarafından tüketileceğine inanan Jedi Ustası Sifo-Dyas, Cumhuriyet'in son yılları sırasında Kamino hükümeti ile bir klon ordusu yaratmalarını istemek için iletişime geçmişti. Bu süreçte binlerce yıldız sistemi Ayrılıkçı hareketine katıldıkça Galaktik Senato, Yüce Şansölye Sheev Palpatine'e harp zamanı yetkileri verdi. Bunun sonucu olarak binlerce hazırda ve tesislerde bekleyen milyonlarca klon ile Büyük Cumhuriyet Ordusu resmi olarak oluşturuldu. Senato, Jedi Düzeni'ni Cumhuriyet'in düşmanlarına karşı Büyük Ordu'nun başına geçmek için çağırdığında binlerce yıldır barışın koruyucuları olarak hizmet eden Jedi Şövalyeleri, Jedi Generaller oldu.

Büyük Ordu üç yıl boyunca süren savaşta Dış Halka Bölgeleri'nde yaşanan seferlerden başkent Coruscant'a yapılan bir saldırıya kadar parçalanmakta olan galaksinin her cephesinde savaştı. Entrikalarının açığa çıkması üzerine Palpatine, gizli kimliği Sith Lordu Darth Sidious'u ortaya çıkarmış ve böylece 66. Emir'in verilmesi üzerine klonlar, liderlerine ihanet etmiş ve galaksiden Jedi Düzeni'ni silmişti. Sidious'un kendini Galaktik İmparatorluk'un İmparatoru olarak ilan etmesi üzerine Büyük Cumhuriyet Ordusu, Yeni Düzen ile birlikte İmparatorluk Ordusu'na dönüşecek ve mevcut klon askerler ise stormtrooperların ilk jenerasyonu olarak İmparatorluk'a hizmet edecekti.

Tasvir

Yapı

"200,000 asker hazır, bir milyondan fazlası da yolda."
―Lama Su[kaynak]

Klon askerler, Klon Savaşları boyunca Büyük Cumhuriyet Ordusu'nu oluşturdu.

Klon askerler Büyük Cumhuriyet Ordusu'nda piyade birimleri olarak hizmet veriyordu.[14] Sıradan askere ilave olarak, Büyük Ordu klon soğuk taarruz askerleri ve klon SKUBA askerleri gibi ortam esaslı birimleri içeren birçok uzmanlık alanlarından oluşuyordu. Klon ordonat uzmanı ve klon pilot asker gibi diğer değişken birimler sırayla bomba dağıtım ve uçuş gibi özellikle belirli hizmetler için eğitilmişlerdi. GKK askerleri ve klon komandoları, Büyük Ordu'da fevkalade yetenekleri ve uzmanlaşmış eğitimleri yüzünden elit birimler olarak görülüyorlardı.[15]

Büyük Cumhuriyet Ordusu kara güçlerine destek olmaları için çeşitli askeri araçlara sahipti. Büyük Ordu'nun başlıca savaş tankı aynı zamanda "AT-İV" Yürüyücü olarak da bilinen Arazisel Taktik İnfazcı Vasıtası idi, bacakları yürüyene arttırılmış sabitlik sağlıyordu fakat aracın genel hızını azaltıyordu.[16] Büyük Ordu'nun etkinliğinde hareketliliğin kilit faktör olmasıyla, ve klonlara arttırılmış işlevsel menzil, hız, hareketlilik, ve ateş gücü sağlama emri üzerine ordu BGKK süratçileriyle donatılmıştı.

Birim yapısı

Rütbeler

"Şimdi sen bir yüzbaşı ve ben bir Jedi isem, teknik olarak senden üst rütbeye sahibim, değil mi?
Benim kitabımda tecrübe her şeyden üstündür.
"
―Jedi Komutan Ahsoka Tano ve Klon Yüzbaşı CT-7567 "Rex"[kaynak]

İlk başta Büyük Ordu, klon subaylarının rütbelerini ayırmak için renk kullanılıyordu. Bu sistem savaş alanında klon olmayanlar ve kaskları arızalanan klonların yararına yapılmıştı. Jedi'lar, klonları kişiliklerini ön plana çıkarmaya teşvik ettiğinde kullanımdan düştü. Bunun sonucu olarak klon ordusu, eşsiz renk ve işaretlerle zırhlarını değiştirdikleri yeni bir sistem kullanmaya başladı.[15] Hodnar Borrum gibi klon ve Jedi olmayanlar da Büyük Ordu'da Cumhuriyet subayı olarak görev alabiliyordu.[20]

Jedi rütbeleri

Jedi Generaller, Büyük Cumhuriyet Ordusu'nun kontrolüne sahipti.

Klon rütbeleri

Diğer pozisyonlar

  • Güverte Subayı[27]
  • Bakım görevlisi klon[28]
  • Usta Şef[28]
  • Müfreze Lideri[29]

Tarih

Kökenler

"Bunu bir düşün. Büyük Cumhuriyet Ordusu. Galaksinin hiç görmediği bir güç ve kuvvet gösterisi. Hepsinin kökü sen olacaksın. Kaç insan böyle bir mirasa sahip olabilir?"
―Darth Tyranus, Jango Fett'e[kaynak]

Büyük Cumhuriyet Ordusu'ndaki askerler, Kamino'nun klonlama tesislerinde doğdu.

BCO olarak kısaltılan Büyük Cumhuriyet Ordusu,[5] galaksinin savaş tarafından tüketildiğini öngören Jedi Ustası Sifo-Dyas tarafından tasarlanmıştı. Onun fikirlerini reddeden diğer üyelerden dolayı Jedi Yüksek Konseyi'nden atılmasına rağmen[30] Sifo-Dyas, Kamino gezegeni ile temasa geçti. Klonlama biliminde uzmanlaşmış bir tür olan Kaminolular, Sifo-Dyas'ın konseyin çıkarlarını temsil ettiği izlenimi altındaydılar. İşin aslında, iletişimleri gizli tutuluyordu. Aldatmacadan habersiz olan Kaminolu kloncular, Jedi'ların Galaktik Cumhuriyet için bir klon ordusu yaratılması yönündeki komisyonunu kabul etti.[31]

Sifo-Dyas, ordunun tamamlanmasına tanıklık edecek kadar yaşayamadı. Habersiz bir şekilde Sith'in piyonu olan Sifo-Dyas, önceden Jedi Ustası Dooku olarak bilinen ve Güç'ün karanlık tarafına düşüp Sith Lordu Darth Sidious'un çırağı haline gelen Darth Tyranus'un[32] ısrarı üzerine Pyke Çetesi tarafından[31] öldürüldü.[33] Sifo-Dyas'ın ölümünden sonra Sith, projeyi gizli bir şekilde devraldı[31] ve klon ordusunun genetik şablonu olması için insan ödül avcısı Jango Fett'i seçti.[34]

Hızlandırılmış büyüme ve davranış değişikliğine ek olarak, gelişimlerinin erken aşamasında her klon askerinin beynine inorganik bir biyo-çip yerleştirildi. Çipin arkasındaki resmi sebep, klonların agresif genetik donörlerinden daha uysal olmasını sağlamaktı.[35] Başbakan Lama Su ve Nala Se'nin de anladığı gerçek sebep ise, klonların Protokol 66'ya uygun olarak hain Jedi'ları ortadan kaldırmasıydı. Kaminoluların bilmediği ise,[36] biyo-çiplerin yegane amacı klonları tüm Jedi Düzeni'ni ortadan kaldırmaya zorlamaktı ve böylece Sith, galaksi üzerindeki kontrolü tekrardan ele geçirecekti.[37]

Oluşum

"Ordunu beğendin mi?"
"Onları görev başında görmek için sabırsızlanıyorum."
"İşlerini iyi yapacaklar. Bunu garanti ediyorum."
―Jango Fett ve Obi-Wan Kenobi[kaynak]

Klon askerlerin hızlandırılmış büyüme sürecinin bir sonucu olarak, ilk iki yüz bin asker on yılda[1], Naboo Savaşı'ndan[1] yaklaşık olarak on yıl,[12] Yavin Savaşı'ndan[38] yaklaşık olarak yirmi yıl önce,[12] tamamlandı. O zamana kadar Sifo Dyas'ın[31] öngördüğü gibi, ayrılıkçı birkaç Yıldız sistemi ve kuvvetli şirketlerden dolayı galaksi, savaşın eşiğindeydi.[1] Galaktik Cumhuriyet'ten bağımsızlık arayışında olanlar, Cumhuriyet'in tanımayı reddetiği bir hareket olan, Bağımsız Sistemler Konfederasyonu'nu[39] kurmak için kaynaklarını birleştirdiler.[1]

Yaratılmalarından sonraki on yıl içerisinde, ilk klon asker taburları Galaktik Cumhuriyet'e hizmet için hazır olmuştu.

Bin yıllık Cumhuriyet'in birliğini korumaya yemin eden Yüce Şansölye Sheev Palpatine, Sadıklar Komitesi ve Jedi Konseyi'nin yardımı ile birlikte Ayrılıkçıların, Cumhuriyet'e geri dönmesi için müzakere etmeye çalıştı. Aynı zamanda Galaktik Senato, Ayrılıkçı Krize verdiği cevaplarda fikir ayrılığına düştü. Bazı senatörler, Cumhuriyet'in korunması için bir ordu kurulmasını sağlayan Askeriye Yaratım Yasası'nın onaylanmasını savundu. Padmé Amidala gibi diğer senatörler ise bunun Cumhuriyet ile Ayrılıkçılar arasında tam ölçekli bir savaşa yol açacağına inanarak, tasarıya karşı çıktı.[1]

Bu konu en sonunda, Jedi Şövalyesi Obi-Wan Kenobi hem Kamino'da üretilen klon ordusunu hem de Geonosis gezegeninde Ayrılıkçılar'ın savaş droidlerinden oluşan gizli bir ordu inşa ettiğini keşfettiğinde çözüldü. Ayrılıkçılar Cumhuriyet'e saldırmadan önce senatörlerin asla bir ordu oluşturulmasına izin vermeyeceğine inandırılan Ast Temsilci Jar Jar Binks, Senato'ya Ayrılıkçı krizini bitirmek için Yüce Şansölye'yi yetkilendirme çağrısında bulundu. Senato, Binks'in önerisini coşkuyla destekledi ve bu doğrultuda Palpatine, yetkiyi kabul etti ve Büyük Cumhuriyet Ordusu'nun kuruluşunu duyurdu.[1]

Klon Savaşları

"Tüm bunların amacı ne? Yani, neden?"
"Bilmiyorum efendim. Kimsenin bildiğini de sanmıyorum. Ama biliyorum ki birgün bu savaş bitecek ."
"Sonra? Bizler askeriz. Bize ne olacak?"
―CT-7567 "Rex" ve CT-5555 "Fives"[kaynak]

Tanıtıldığı sırada Büyük Cumhuriyet Ordusu, galaktik savaşın geleceğini temsil ediyordu.

On yıllık bir gelişmenin ve eğitimin ardından, ilk jenerasyon klon askerler göreve çağırıldı. Büyük Usta Yoda'nın liderliği altında bulunan Büyük Cumhuriyet Ordusu, Birinci Geonosis Savaşı'nda ilk kez sahneye çıktı, Sürpriz elementinin avantajı ile birlikte Ayrılıkçı hücresine büyük bir şekilde saldırdılar ve droid ordusu ile çarpıştılar. Klon askerler, düşmanı savaş alanından püskürtürken Jedi'lar tarafından komuta edildi ve omuz omuza savaştı, nihayetinde Konfederasyon güçleri gezegenden tamamen çekilmeye zorlandı. Geonosis'in güvene alınması ile birlikte Büyük Cumhuriyet Ordusu, Klon Savaşları'nın ilk savaşında galibiyet elde etti.[1]

Büyük Cumhuriyet Ordusu savaş boyunca, Ayrılıkçılar'ın isyanına bir nokta koymak için galaksinin dört bir köşesine konuşlandırıldı. Klon askerlerin komutasını üstlenen Jedi Şövalyeleri, Büyük Ordu'nun Jedi Generalleri haline geldi. Klon Savaşları devam ederken birçok klon asker, Jedi'lara ve Yüce Şansölye'ye sadakatlerinden dolayı hayatlarını feda etti.[14] Klonlar, Büyük Ordu'da görev yapan askerler olarak tasarlanmış olsa da, farklı kimlikler geliştirmeleri için Jedi'lardan cesaret aldılar, sonuç olarak daha fazla bireysellik ve yaratıcı düşünme klon rütbelerine de sıçradı. Bu nedenle, özel birlik işaretleri ve renk desenleri Büyük Ordu'da daha yaygın bir hale geldi.[15]

Üç yıl sonra Büyük Ordu, Klon Savaşları'nı bitirme amacıyla Utapau'yu işgal etti.

Büyük Cumhuriyet Ordusu, üç yıl boyunca tüm cephelerde savaştı. Savaş sona yaklaşırken klon askerler, Coruscant'dan Kashyyk'e[14] ve Utapau'ya kadar görev yapmaya devam etti. Darth Tyranus'un Coruscant Savaşı'ndaki, General Grievous'un ise Utapau Savaşı'ndaki ölümünün ardından, Ayrılıkçılar tamamen yenilgiye uğratıldı fakat o zamana kadar Jedi Konseyi, Yüce Şansölye'nin gerçek kimliğini keşfetmişti, Sheev Palpatine ile Darth Sidious aynı kişiydi ve Galaktik Senato'nun lideri savaşın iki tarafını da kontrol eden gizemli bir Sith Lordu idi. Şansölye, Jedi Düzeni ve Cumhuriyet'i yok etmeden önce, konseydeki bazı ustalar onu tutuklamak için hızla harekete geçti fakat çabaları en sonunda başarısızlıkla sonlandı. Yaşanılan olayı Jedi Düzeni'ni vatana ihanetten suçlamak için kullanan Sidious, tüm Jedi'ların artık devletin düşmanları olduğunu ilan etti.[3]

Büyük Ordu, Yüce Şansölye'den 66. Emir'i aldıktan sonra Jedi Düzeni'ne düşman oluyor.

Sith, gizli silahı olan Büyük Cumhuriyet Ordusu'nu serbest bırakmıştı. Sidious, galaksi boyunca yayılmış klon askerlerine 66. Emri yayınladı. Klonlar, zihinlerine gömülen ve acil durum emirlerinin oluşabilmesini sağlayan bir teknoloji olan inhibitör çiplere sahipti. Lord Tyranus'un emirleri üzerine yerleştirilmiş gizli inhibitör çiplerinden dolayı klonlar, sorgulamadan silahlarını Jedi'lara döndürdü ve onları hem Jedi Tapınağı'nda hem de sayısız dünyada infaz etti. Darth Vader, Jedi'ların imha edilişini kişisel olarak izlemişti, Şansölye'nin kontrolü altındaki ordu ve Jedi'ların yok edilmesi ile birlikte Sidious, kendisini ilk Galaktik İmpartorluk'un İmparatoru ilan etti.[3] Nihayetinde Büyük Cumhuriyet Ordusu, Sidious'un galaksi üzerinde bir Sith diktatörlüğü kurmasını sağlayan bir varlıktı.[14]

Miras

"Sen ve diğer askerler galaksiye barışı getirdi. Neden hainlerle savaşarak kendini düşürüyorsun? Sadakatin nerede?"
"Benim sadakatim Cumhuriyeteydi, İmparatorluk'una değil."
" Sizin getirdiğiniz düzene hizmet ediyorum, Yüzbaşı."
Brom Titus ve Rex[kaynak]

İmparatorluk Ordusu erken dönemlerde daha önceden Galaktik Cumhuriyet için savaşmış olan klon askerlerden oluşuyordu.

İmparatorluk'un kuruluşu Eski Cumhuriyet'in sonunu işaret ederken, İmparator'un yeni hükümetinin silahlı kuvvetleri olan İmparatorluk Askeriyesi, Büyük Cumhuriyet Ordusu'nun temeli haline geldi.[40] Bundan dolayı Cumhuriyet klon askerleri, İmparatorluk stormtrooperlarına dönüştü.[41] Galaksinin büyük bir kısmının fethedilmemiş olmasıyla birlikte İmparatorluk, geriye kalan Ayrılıkçı hücrelerini temizlemek, İmparator'un otoritesini güçlendirmek ve İmparatorluk'un büyüyen egemenliğini genişletmek için büyük çapta bir askerileşme programına girişti.[40] Klon Savaşları'nın bitmesiyle İmparatorluk, klonların yararlılığını sorguladı. Düzenin, daha ucuz toplama askerlerden oluşan bir kuvvet ile korunabileceğine inanan Amiral Wilhuff Tarkin'e göre, klon askerlerin üretimi "fahiş fiyatlı" bir girişimdi.[42]

İnsan toplama askerler, İmparatorluk'un stormtrooper saflarında genetiği değiştirilmiş askerlerin yerini aldı.

Klonların zamanla düşen yetenekleri ve büyüme aşamalarının hızlandırılması, İmparatorluk'un klonlanmış askerler yerine toplanmış ve askere çağırılmış insanları tercih etmesine neden oldu.[41] Klonların büyük çoğunluğu savaş görevinden geri çekildi, onun yerine çeşitli İmparatorluk projelerini yönetme görevi aldı. O zamana kadar birçok klon, kendi kontrollerinde olmasa bile 66. Emir sırasında yaptıklarından dolayı acı ve dehşete düşmüş hissediyordu.[43] Doğum kodu CT-7567 olarak da bilinen Klon Yüzbaşı Rex, Galaktik İç Savaş sırasında erken dönem asi hareketinin Anka Hücresi'ne katıldı.[44]

Agamar gezegenindeki Ayrılıkçı ikmal gemisi enkazından mühimmat kurtarma[45] görevi[46] sırasında Rex ve dostları olan Jedi Şövalyesi Kanan Jarrus ile Padawanı Ezra Bridger, General Kalani adındaki bir ST-serisi askeri stratejik analiz ve taktik droidi tarafından komuta edilen, hayatta kalmış bir Ayrılıkçı hücresi buldu. Takımın başka bir üyesi olan Garazeb Orrelios'u esir alan Kalani, nihayetinde hangi tarafın daha üstün olduğunu belirlemek için Yüzbaşıyı ve Jedi'yı, Klon Savaşları'nın son bir savaşında savaşmaya zorladı. Rex, kendisini eski düşmanlarına karşı bu yarışmayı kazanmada kararlı buldu fakat komuta merkezine ulaştıklarında klonların, Jedi'ların ve savaş droidlerinin savaşı kaybettiğini farkettiklerinde Bridger, Kalani'yi öldürmeden önce Klon Yüzbaşı'yı durdurdu. Padawan, savaşı gerçekten kimin kazandığını sorguladı ve sonrasında Orrelios, Agamar'a bir İmparatorluk kuvvetinin geldiğini işaret etti. Rex, başlangıçta savaş droidleri ile birlikte savaşmaya isteksiz olsa da Bridger, İmparatorluk'a karşı birlikte savaşmaları konusunda Kalani'yi ikna etti.[45]

Ezra Bridger, hem Büyük Cumhuriyet Ordusu'nun hem de Droid Ordusu'nun Klon Savaşları'nı kaybettiğini zannetti.

Rex, Ayrılıkçılar'a katılmayı kabul etti. Böylelikle asiler ve droidler, İmparatorluk'un ilerleyişini geciktirmek için planlama yapmaya başladı bu sayede Sheathipede-sınıfı nakliye mekikleri ile kaçma şansı elde edeceklerdi. Asiler ve droidler hangara konuşlandıktan sonra Rex, Büyük Ordu'da son bir gün hizmet ettiğini belirtti ve Kalani, hiç böyle umutsuz bir plana girişmediğini söyledikten sonra Rex, Cumhuriyet Ordusu'nun hep bu yüzden kazandığını söyleyerek şaka yaptı. Kalani, birleştirilmiş kuvvetleri İmparatorluk yürüyücüleri ve stormtrooperları ile çatışmaya girmeden önce, savaş sırasında Cumhuriyet'in kayıpları olduğunu belirterek bunu reddetti. Arazisel Zırhlı Nakliye Araçlarından birisini ortadan kaldırmak için Bridger ve Jarrus, blaster ateşlerini proton bombalarına saptırdı ve bu, asiler ile droidlerin kaçmasına bir şans verdi. Savaş droidlerinin bulunduğu mekiklerden birisi düşmesine rağmen, asilerin Sheathpiede mekiği ve Kalani ile birkaç B1 savaş droidini içeren mekik gezegenden kaçtı. Gezegenin dışındayken iki taraf da bir hologram aracılığıyla konuştu ve Rex ile Kalani, artık Klon Savaşları'nı kazandıklarını kabul etti. Çatışmanın sona ermesinden memnun olan Kalani ve droidleri, İmparatorluk'a karşı olan savaşlarını kaybedeceklerine inanarak asilerle yollarını ayırdı.[45]

Bazı klonlar, Yavin Savaşı'ndan sonra stormtrooper saflarında görev yapmaya devam etti. IGB Komutanı Alecia Beck, Çavuş TX-828'in hâlâ İmparatorluk Ordusu'nda görev yapan Kamino'da üretilmiş son klonlardan biri olduğuna inanıyordu.[47] İlk Düzen zamanında Büyük Ordu askeri çevrede hâlâ referans alınıyordu, Kylo Ren, Armitage Hux'ın askerlerini küçümseyerek bir klon ordusunun daha güçlü bir kuvvet olacağını önermişti.[48]

Gruplar

Ordular ve kolordular

"Cumhuriyet ordularının bizi buraya kadar takip etmesi uzun sürmez."
―Grievous, İdari Ayrılıkçı Konseyi'ne[kaynak]

Büyük Cumhuriyet Ordusu çeşitli savaş düzenleri ile düzenlenmişti, bunlardan en büyüğü Sistemler Ordusu'ydu.

Büyük Cumhuriyet Ordusu, her biri iki Sektör Ordusu'ndan oluşan on Sistemler Ordusu'ndan oluşuyordu. İlk altı Sektör Ordusu, ihtiyat grubuydu, sonraki altısı kuzey çeyrek ve geri kalan sekizi ise güney çeyrek grubuydu. Sektör Orduları, 1. Sektör Ordusu, 4. Sektör Ordusu, 6. Sektör Ordusu, 7. Sektör Ordusu ve 12. Sektör Ordusu'nu barındırıyordu.[17] Ardından BCO, Jedi General Obi-Wan Kenobi ve Klon Mareşal Komutan CC-2224'ün yönettiği 7. Gök Kolordusu, Jedi General Ki-Adi-Mundi ve Klon Mareşal Komutan CC-1138'in komutası altında bulunan 21. Nova Kolordusu, Jedi General Luminara Unduli ve Klon Komutan CC-1004'ün altında bulunan 41. Elit Kolordu,[3] şehir savaşında uzmanlaşmış 87. Gözcü Kolordusu,[49] Jedi General Mace Windu, Adi Gallia ve Stass Allie ile birlikte Klon Komutan CC-8826'nın komutası altında bulunan 91. Mobil Keşif Kolordusu ve Jedi General Aayla Secura ile Klon Komutan CC-5052'nin altında bulunan 327. Yıldız Kolordusu da dahil olmak üzere kolordulardan oluşuyordu.[3]

Lejyonlar ve tümenler

"501'i böleceğim ve Ahsoka'nın komutası altında yeni bir tümen oluşturacağım."
"Ne yazık ki Ahsoka, Büyük Cumhuriyet Ordusu'nun bir parçası değil."
"Rex'i Komutana terfi ettireceğiz ve yeni tümeni yönetecek . Ahsoka, danışman olarak onunla gidebilir."
―Anakin Skywalker ve Obi-Wan Kenobi — (ses)Dinle (Dosya bilgisi)[kaynak]

501. Lejyon, Klon Savaşları boyunca Jedi General Anakin Skywalker'ın komutası altında görev yaptı.

Ek olarak BCO'nun içinde, 481. Lejyon[50] ve Klon Komutan CC-1119[3] ve Klon Komutan CT-7567 ile birlikte Jedi General Anakin Skywalker'a hizmet eden meşhur 501. Lejyon bulunuyordu.[51] Tümenler, boyut olarak daha değişikti ve lejyonlar ya da taburlar gibi daha küçük düzenler altında organize olabiliyordu. 181. Zırhlı Tümeni, tamamı CC-2224 tarafından yönetilen 212. Arama Tümeni,[49] 224. Klon tümeni[52] ve 501. Lejyon'un 332. Tümeni, tümenlere dahildi.[53]

Alaylar, tugaylar ve taburlar

"Unutmayın General Krell, tüm bu istila sizin taburunuza bağlı."
―Obi-Wan Kenobi, Pong Krell'e[kaynak]

212. Saldırı Taburu, Büyük Ordu'daki bir taburdu.

Askeri birlik hiyerarşisin daha aşağısında alaylar bulunuyordu, Klon Komutan CC-2801'in yönettiği alay, Birinci Geonosis Savaşı'nda görev yapmış bir alay[54] ve bir gözcü alayı Teth'de görevlendirilmişti.[21] Ardından, BCO içinde Büyük Cumhuriyet Ordusu'nun özel kuvvetler kolu olan Özel Operasyonlar Tugayı bulunuyordu.[6]

9. Mühendislik Taburu,[55] Jedi General Jaro Tapal ve bir Klon Komutan tarafından yönetilen[56] 13. Tabur[57], Jedi General Yoda tarafından yönetilen ve 41. Elit Kolordu'nun bir parçası olan 41. İzci Taburu,[49] Jedi General Plo Koon ve Klon Komutan CC-3636'nın altında bulunan 104. Tabur,[19] Mareşal Komutan CC-2224'ün komutası altında bulunan ve 7. Gök Kolordusu'nun içinde bulunan 212. Saldırı Taburu,[3] 442. Kuşatma Taburu,[58] 501'in içinde bulunan Etobur Taburu,[59] General Ki-Adi-Mundi ve Klon Komutan CC-1993 tarafından yönetilen tabur,[60] birincisi yok edildikten sonra,[61] Jedi General Depa Billaba ve Klon Komutan CC-10/994 tarafından komuta edilen sonraki bir tabur, 501'in Yürütme Taburu,[59] Jedi General Jor Aerith ve Klon Komutan Crane tarafından yönetilen Yüz-Seksen-Dört Saldırı Taburu,[62] Klon GKK Komutanı Blitz, Colt ve Havoc tarafından yönetilen Rancor Taburu, BCO içinde bulunan taburlara dahildi.[28]

Garnizonlar, birlikler, bölükler

"Yeşil Bölük, düşmanı püskürtmeye hazır ol."
―CC-1004 "Gree"[kaynak]

Jedi General Ima-Gun Di ve Klon Yüzbaşı Keeli tarafından yönetilen Dış Halka garnizonu, BCO içindeki bir garnizondu.[63] Ek olarak, Geonosis'de görev yapan bir ÖİAT-T birliği,[64] Klon Komutan CT-411 tarafından yönetilen Yıldırım Birliği[65] ve Felucia'da bulunan bir tank birliği, Büyük Ordu içindeki birliklerdi.[25]

Sel Bölüğü, Christophsis ve Teth'de görev yapmıştı ve 501. Lejyon'un alt birliğiydi.

501. Lejyon'un içinde bulunan 332. Bölük,[51] 7. Gök Kolordusu içinde bulunan Hayalet Bölüğü,[66] 41. Elit Kolordu'nun içinde bulunan ve Yeşil Lider tarafından yönetilen Yeşil Bölük,[67] Klon Komutan Monnk'un komutası altında bulunan bir bölük,[68] 41. Elit Kolordu altında bulunan Kızıl Bölük,[69] Klon Teğmen Trap tarafından yönetilen Tango Bölüğü[70] ve 501. Lejyon'un altında bulunan Sel Bölüğü,[21] Cumhuriyet'in kara kuvvetlerine dahil bölüklerdi.[71]

Müfrezeler, mangalar ve eğitim birimleri

"Mangamın bana ihtiyacı varken onları bıraktım. Korkmuştum. hatalıydım."
―"Charlie"[kaynak]

41. Elit Kolordu içinde bulunan 41. Korucu Müfrezesi,[49] 501. Lejyon'dan oluşan ve CT-7567 tarafından yönetilen bir müfreze,[18] soğuk hava teçhizatlı ve aynı zamanda 501'in altında bulunan bir müfreze[72] ve 7. Gök Kolordusu'ndan Müfreze lideri "Waxer" tarafından yönetilen bir müfreze, BCO içinde bulunan Müfrezelere dahildi.[29]

Delta Mangası, özel operasyonlar için eğitiken ve klon komandolardan oluşan bir takımdı.

Klon Komutan "Fil" tarafından yönetilen bir manga,[73] 501. Lejyon'dan İlk manga,[72] asker "Heater" tarafından yönetilen bir manga,[74] 21. Nova Kolordusu içinde bulunan ve General Ki-Adi-Mundi tarafından yönetilen bir manga,[3] R2-D2'dan gelen emirlerin altında bulunan bir droid mangası,[75] 501'den CT-7567'nin yönettiği bir manga,[76] Depa Billaba'nın ikinci taburundan Rostu Mangası,[77] Jedi General Anakin Skywalker tarafından yönetilen 501. Lejyon'dan bir manga,[21] kendi alayının içinde bulunan ve Yoda tarafından yönetilen bir manga, asker "Charlie"nin de bulunduğu bir manga,[74] Büyük Ordu içinde bulunan mangalara dahildi.[1]

"322.",[78] Bravo Mangası,[28] Klon Gençlik Tugayı[78] ve Domino Mangası, eğitim birimlerine dahildi.[28]

Diğer birimler

"Sıradaki parça Mimban için mücadele eden 224. Lejyon'un çamur atlayıcılarına geliyor. Kendinizi koruyun ve sıkı tutun beyler."
―Hologram VJ — (ses)Dinle (Dosya bilgisi)[kaynak]

Cumhuriyet başkentindeki askeri güvenlik, Coruscant Muhafızları'nın klon baskın askerleri tarafından sağlanıyordu.

Farklı boyutlarda ve aynı zamanda Büyük Cumhuriyet Ordusu'nun bir parçası olan diğer birimlerde vardı. 501'in Sakin Ağaç'ı, Kar Kurtları ve Vahşi Ateş'i,[79] Jedi General Chiata ve bir Klon Komutan tarafından yönetilen bir birim,[56] Coruscant Muhafızları,[3] Jedi General Tiplee ve Tiplar ile birlikte Klon Komutan "Doom" tarafından yönetilen bir birim,[80] Jedi General Halsey ve Klon Komutan "Trauma" tarafından yönetilen bir birim,[81] Jedi General Shaak Ti ve bir klon subay asker tarafından yönetilen Kamino'daki bir güvenlik gücü,[35] Jedi Komutan Leh'ahnyo Vas ve ustası tarafından yönetilen bir birim,[5] General Windu tarafından yönetilen bir birim,[82] General Quinlan Vos tarafından yönetilen bir birim,[3] 224. Tümen'den Çamur Atlayıcılar,[52] Orto Plutonia'da bulunan bir klon güvenlik gücü,[72] Rishi İstasyonu'nu koruyan bir birim,[27] 501'in içinde bulunan bir askeri takım,[83] Klon Çavuş "Slick" tarafından yönetilen bir birim, bu birimlere dahildi.[84]

Araçlar ve makineler

"Daha çok ateş gücüne ihtiyacımız var! Yürüyücüleri gönderin!"
―Anakin Skywalker[kaynak]

Arazisel Taktik İnfazcı Vasıtası, BCO'nun ana savaş tankıydı.

Ordunun cephaneliğinin çoğu, Klon Savaşları'nın başlamasından itibaren Konfederasyona karşı olan Kuat Sürücü Tersaneleri'nin alt kuruluşu olan Rothana Ağır Mühendislik tarafından inşa edilmişti.[24] Cumhuriyet ordusunun kara kuvvetleri olan Büyük Ordu, çeşitli objektifleri başarmak için çok sayıda araç kullandı. Büyük Ordu, topçu için AS-7 Araçsavar ağır topçusu,[85] Öz İtişli Ağır Top-Turbolazer[86] ve İA-TN kullandı.[3] Ordu aynı zamanda, BGKK süratçisi,[87] CK-6 swoop süratçisiklet[88] ve Piyade Destek Platformu[89] da dahil olmak üzere birkaç çeşit süratçi kullandı.

Arazisel Keşif Nakliye Aracı, izcilik görevlerinde kullanıldı.

Cumhuriyet kara kuvvetleri aynı zamanda yürüyücüleri, Tepmeli itici taşıtları ve Arazisel Taktik İnfazcı Vasıtası,[16] Arazisel Açık Nakliye Vasıtası,[3] Arazisel Keşif Nakliye Aracı,[90] Arazisel Zırhlı Nakliye Aracı,[91] Arazisel Saldırı Muhafaza Vasıtası, HAVw A6 Juggernaut,[3] TX-130 Kılıç-sınıfı savaşçı tank, CAN-04 zırhlı asker nakliyesi[92] ve RX-200 Ağır Kılıç-sınıfı saldırı tankı[93] gibi araçlar kullandı. Klon askerlerin ve kargoların nakliyesi için Büyük Ordu, Coruscant temelli AA-9 Taşıyıcı Konteynerler kullanıldı.[94]

Silahlar ve ekipman

"Blasterlar ve droid patlayıcılar ile minimum yıkım. Roket veya patlayıcı yok. Hedefinizi kontrol edin."
―CC-2224 "Cody"[kaynak]

DC-15 blaster karabina, Klon Savaşları boyunca klon askerlerin standart silahıydı.

Büyük Cumhuriyet Ordusu piyade silahları için, blasterlar, el bombaları ve roket atarlar seçmişti. Ordu, blasterlar için DC-17 blaster tabancası,[21] DC-17m blaster tüfeği, DC-15A blaster karabina,[1] DC-15A blaster tüfeği, 773 Ateşzımbacı tüfek,[95] DC-15LE blaster tüfeği, DC-15X keskin nişancı tüfeği,[96] Z-6 mukarrer blaster topu,[97] BT X-42 ağır alev projektörü,[83] T-7 iyon engelleyici tüfek,[49] DC-12U ışın tüfeği[68][98] ve Valken-38X keskin nişancı tüfeği kullandı.[49] A-sınıfı termal detonatör[99] ve N-20 Baradium-çekirdeği termal detonatör[100] sınıfı el bombaları kullanıldı. Jedi'ların komutası altında Büyük Ordu, organik sivil zayiat olmadan droidleri ve diğer makineleri etkisiz hale getirmek için Elektro Manyetik Darbe bombaları kullandı.[66] Ordudaki klonlar yakın dövüş için basit yakın dövüş silahları olan M8 muharebe bıçaklarını kullandı. Ordu ilave olarak, tırmanma silahları,[28] havanlar[29], füze rampaları[97] ve RPS-6 roketatarları kullandı.[99]

Sahne arkası

Büyük Cumhuriyet Ordusu ilk olarak Star Wars ön üçleme serisinin 2002 filmi Star Wars: Bölüm II Klonların Saldırısı filminde görüldü.[1]

Görünümler

Canon dışı görünümler

  • "All I Want For Life Day"

Kaynaklar

Notlar ve referanslar

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 Star Wars: Bölüm II Klonların Saldırısı
  2. StarWars-DatabankII.png Clone Commander Cody (yedek bağlantı)
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 3,11 3,12 3,13 3,14 3,15 3,16 Star Wars: Bölüm III Sith'in İntikamı
  4. Star Wars: On the Front Lines
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 Rise of the Separatists
  6. 6,0 6,1 Helmet Collection logo small.png Star Wars Helmet Collection 21 (Databank A-Z: Greedo–Gundark)
  7. Kaminolular Star Wars: Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey'e göre bir klonu bir "birim" olarak görüyordu ve Birinci Geonosis Savaşı'nda 192.000 klon asker vardı.
  8. 8,00 8,01 8,02 8,03 8,04 8,05 8,06 8,07 8,08 8,09 8,10 8,11 8,12 8,13 8,14 8,15 Star Wars: Complete Locations
  9. TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "Pursuit of Peace"
  10. TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "Senate Murders"
  11. TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "The Jedi Who Knew Too Much"
  12. 12,0 12,1 12,2 12,3 12,4 12,5 12,6 12,7 Star Wars: Galaksi Atlası
  13. Catalyst: A Rogue One Novel
  14. 14,0 14,1 14,2 14,3 StarWars-DatabankII.png Clone Troopers (yedek bağlantı)
  15. 15,0 15,1 15,2 StarWars-DatabankII.png Clone Trooper Armor (yedek bağlantı)
  16. 16,0 16,1 StarWars-DatabankII.png AT-TE walker (yedek bağlantı)
  17. 17,0 17,1 17,2 Kaynak hatası Geçersiz <ref> etiketi; BMF 18 isimli refler için metin temin edilmemiş
  18. 18,0 18,1 TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "Darkness on Umbara"
  19. 19,0 19,1 TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "Rising Malevolence"
  20. Aftermath: Life Debt
  21. 21,0 21,1 21,2 21,3 21,4 21,5 Star Wars: Klon Savaşları film
  22. Karanlık Mürit
  23. ToppsDigitalLogo.pngStar Wars: Card Trader (Kart: Clone ARC Commander Blitz - Rank & File)
  24. 24,0 24,1 Star Wars: Complete Vehicles
  25. 25,0 25,1 TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "Padawan Lost"
  26. 26,0 26,1 Star Wars: Galaxy of Heroes
  27. 27,0 27,1 TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "Rookies"
  28. 28,0 28,1 28,2 28,3 28,4 28,5 TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "Clone Cadets"
  29. 29,0 29,1 29,2 TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "Carnage of Krell"
  30. Ultimate Star Wars
  31. 31,0 31,1 31,2 31,3 StarWars-DatabankII.png Sifo-Dyas (yedek bağlantı)
  32. TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "The Lost One"
  33. StarWars-DatabankII.png Count Dooku (yedek bağlantı)
  34. StarWars-DatabankII.png Jango Fett (yedek bağlantı)
  35. 35,0 35,1 TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "Fugitive"
  36. TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "Conspiracy"
  37. TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "Orders"
  38. Star Wars: Episode IV Yeni Bir Umut
  39. StarWars-DatabankII.png Confederacy of Independent Systems (yedek bağlantı)
  40. 40,0 40,1 Tarkin
  41. 41,0 41,1 StarWars-DatabankII.png stormtroopers (yedek bağlantı)
  42. Star Wars Bad Batch.jpg Star Wars: The Bad Batch – "Aftermath"
  43. Dickens, Donna. Dave Filoni On 'Star Wars Rebels' Place In The Timeline (2014-07-26). HitFix. 31 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  44. Asiler mini logo.png Star Wars Asiler – "The Lost Commanders"
  45. 45,0 45,1 45,2 Asiler mini logo.png Star Wars Asiler – "The Last Battle"
  46. StarWars.com StarWars.comThe Last Battle Episode Guide (yedek bağlantı)
  47. Smuggler's Run: A Han Solo & Chewbacca Adventure
  48. Star Wars: Episode VII The Force Awakens
  49. 49,0 49,1 49,2 49,3 49,4 49,5 Star Wars Battlefront II
  50. Nexus of Power
  51. 51,0 51,1 TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "Victory and Death"
  52. 52,0 52,1 Solo: A Star Wars Story The Official Guide
  53. TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "Old Friends Not Forgotten"
  54. Catalyst: A Rogue One Novel
  55. Friends Like These
  56. 56,0 56,1 Star Wars Jedi: Fallen Order
  57. The Art of Star Wars Jedi: Fallen Order
  58. HasbroInverted.png Star Wars: The Black Series (Paket: Clone Troopers)
  59. 59,0 59,1 TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "Cargo of Doom"
  60. StarWars-DatabankII.png Ki-Adi-Mundi Biography Gallery (yedek bağlantı) (Slayt 6)
  61. Kanan 7
  62. Dooku: Jedi Lost senaryo
  63. TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "Supply Lines"
  64. AltayaCite.svg "Explosives, Heavy Weapons and Unstable Elements" – Star Wars Encyclopedia
  65. TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "Liberty on Ryloth"
  66. 66,0 66,1 TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "Innocents of Ryloth"
  67. TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "Cloak of Darkness"
  68. 68,0 68,1 TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "Water War"
  69. Helmet Collection logo small.png Star Wars Helmet Collection 60 (Helmets: Clone Scout Trooper (Kashyyyk); Weapons & Uniforms: 41st Elite Corps)
  70. TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "Brain Invaders"
  71. StarWars.com StarWars.com9 of the Best Helmets in Star Wars (yedek bağlantı)
  72. 72,0 72,1 72,2 TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "Trespass"
  73. TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "Lair of Grievous"
  74. 74,0 74,1 Star Wars Adventures: The Clone Wars – Battle Tales 4
  75. TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "The Citadel"
  76. TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "Plan of Dissent"
  77. Kanan 2
  78. 78,0 78,1 TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "Death Trap"
  79. StarWars.com StarWars.com"Blue Shadow Virus" Episode Guide – The Clone Wars (yedek bağlantı)
  80. TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "The Unknown"
  81. TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "Monster"
  82. TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "Unfinished Business"
  83. 83,0 83,1 TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "Landing at Point Rain"
  84. TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "The Hidden Enemy"
  85. StarWars-DatabankII.png AV-7 Anti-vehicle Artillery Cannon (yedek bağlantı)
  86. StarWars-DatabankII.png Self-Propelled Heavy Artillery Turbolaser (SPHA-T) (yedek bağlantı)
  87. Kaynak hatası Geçersiz <ref> etiketi; BARC isimli refler için metin temin edilmemiş
  88. StarWars-DatabankII.png Freeco Bike (yedek bağlantı)
  89. Star Wars: The Visual Encyclopedia
  90. StarWars-DatabankII.png AT-RT walker (yedek bağlantı)
  91. Star Wars: The Last Jedi: Incredible Cross-Sections
  92. Knights of Fate
  93. TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "The Zillo Beast"
  94. Star Wars Encyclopedia of Starfighters and Other Vehicles
  95. Rebel Journal by Ezra Bridger
  96. Star Wars: Galactic Defense
  97. 97,0 97,1 TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "Ambush"
  98. Collapse of the Republic
  99. 99,0 99,1 TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "The General"
  100. TCW mini logo.jpg Star Wars: Klon Savaşları – "R2 Come Home"
  101. 101,0 101,1 Star Wars: Bölüm I Gizli Tehlike
  102. Before the Awakening